Mr Holder’s Numeracy Challenge #4 – Due in Sunday 27th January

John and Sarah collect sea shells. John began a holiday with 281 shells and Sarah began with 38 shells.

Sea shellEach day of the holiday John found 27 shells and Sarah found 54 shells on the beach.

By the end of the holidays they had the same number of shells in total.

How long was the holiday?

 

Please post your answer as a comment! These will be approved at the end of the week so you can see the answer and how you got on!

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
31 Responses
  1. Mr Holder says:

    ANSWERS… Well done Year 6 there were some excellent answers this week.

    I was particularly impressed with those of you who showed your working out in your reply as well (Joe, Alex M, Alex H, Jayden & Ellie W you can all have a team point for this).

    Remember – it doesn’t matter too much if you got it right or not.
    What DOES matter is if you gave it your best : 100%. If you went wrong somewhere please spend the time to see where you went wrong.

    The solution was 9 days. Have a look at how Jayden set his work out for a good strategy. 🙂

  2. jake says:

    Ben and Sarah both end up with 524 shells after 9 days on holiday

    • Mr Holder says:

      Thanks for having a go at this Jake – it was for my Numeracy group but please feel free to do some more in the future if you want to!

  3. Ellie W says:

    Hi, Mr Holder this teaches me, sorry I didn’t check my work and I have just checked again and I have accidently put 10 days instead of 9 !!!!!!!!ooooooooooopppppppppssssssss.

    • Mr Holder says:

      Hi Ellie – it’s ok. I’m not that fussed if you get these challenges right or not, the main thing I’m concerned about is that you give it your best! I can see that you’ve done that. 🙂

    • Ellie W says:

      I realised I counted what they started with, that is where I went wrong!

  4. Alex M says:

    281+27=308 John 38+54=92 Sarah
    +27=335 +54=146
    +27=362 +54=200 9 days
    +27=389 +54=254
    +27=416 +54=308
    +27=443 +54=362
    +27=470 +54=416
    +27=497 +54=470
    +27=524 +54=524

    By Alex M

    • Mitchell says:

      Well done Alex, you have work out the question and moreover showed your workings!

  5. Ellie W says:

    Hi Mr Holder here is my answer to the challenge and my working out…

    281 38
    308 92
    335 146
    362 200
    389 254
    416 308
    443 362
    470 416
    497 470
    524 524

    They were on holiday for 10 days and collected 524 shells each.

  6. Zoe says:

    9 days long.

  7. Daniel says:

    9 days

  8. Lucy S says:

    9 days

  9. Isobel says:

    i think its 9 days !!!!!!!!!!!

  10. Harriet says:

    Hi Im not quite sure if im right but i tried.
    I think they go on holiday for 11 days.
    Harriet

  11. Elliot says:

    Sahah takes 9 days to catch up to John’s collectings of shells.
    Elliot:)

  12. Callum says:

    9 days

  13. Grace says:

    9 days
    😀

  14. Jayden says:

    john sarah
    281+27=308 38+54=92 9 DAYS
    308+27=335 92+54=146
    335+27=362 146+54=200
    362+27=389 200+54=254
    389+27=416 254+54=308
    416+27=443 308+54=362
    443+27=470 362+54=416
    470+27=497 416+54=470
    497+27=524 470+54=524

  15. Govind says:

    They were on holiday for 9 days in total.

  16. Joshua says:

    9 days

  17. Liam says:

    Mr holder I worked this out at home and I think the answer is 9 days

  18. Adam says:

    9 Days holiday in total

  19. Alex H says:

    DAY = JOHN : SARAH

    7 = 470 : 416

    8 = 497 : 470

    9 = 524 : 524

    For instance take a typical holiday of 7 days . Every day the gap gets 27 seashells closer. All together on the first day theres a gap of 243seashells and 9×27= 243 so it must be 9 days the holiday.

  20. Corben says:

    9 days so they each have 524 shells each

  21. Joseph says:

    281 38 days
    308 92 1
    335 146 2
    362 200 3 Answere:They were on holiday for 9 days
    389 254 4
    416 308 5
    443 362 6
    470 416 7
    597 470 8
    524 524 9

  22. Mitchell says:

    John and Sarah collected 524 shells each and were on holiday for nine days.

  23. Ben says:

    I mean 9 days.

    • Mitchell says:

      Wow, well done Ben for doing this so quickly, it’s a good habit to get into

  24. Alex sh says:

    The holiday is for 9 days.

  25. Ben says:

    The holiday was 10 days long. 🙂

Leave a Reply

HTML: You may use these tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(optional)

Skip to toolbar